Sollu 'ala Rasulillah...

Bismillah~

4 Februari 2012 @Rumah ARB-Sambutan Maulidurrasul S.A.W

Today is a very special day. Ada kuliah yang disampaikan oleh Mudir Darul Ifta’,Mesir. Siapa lagi kalau bukan as-Syeikh Amru Al WarDaani. Bangga rasanya dapat bersemuka dengan beliau.

Ulama’!!

Rasa tenang mata memandang. Moga imanku bertambah dengan rasa cintakan ulama’.

Kenapa rasa special sangat kan hari ni? Hehe..sebab mudir Darul Ifta’ beri talk la. FYI,Siapa2 yang grade dari Darul Ifta’ ni boleh jadi mufti tau. Fuyyoo!! Hebat kan? 

Beliau beri talk tentang Maulidurrasul. Serius terpikat dengan cara penyampaian beliau. Sangat lemah lembut, jelas, santun dan bersahaja. Even dalam bahasa Arab,Alhamdulillah saya boleh faham sebab ada basic arab sikit2. Thanks to my dad for teaching me since 3 years old. I love bahasa Arab ^_^

Oh my Allah, really fall-in love with ulama’!!

Anyway, contents of the talk are very important kan?

Beliau banyak menerangkan tentang kecintaan terhadap Rasulullah S.A.W. Jika kita benar-benar kita cintakan Rasulullah S.A.W, apa bukti-buktinya? Antara isi yang saya faham dan boleh terjemah ialah:

Kata beliau “Sesungguhnya syurga itu terdiri dari orang-orang yang mencintai Rasulullah S.A.W”

Now,ask ourselves..kita semua nak masuk syurga kan??..

“Sesiapa yang mengingatinya, masuklah mereka kedalam syurga bersama Rasulullah S.A.W”

Apa cara kita untuk mengingati baginda S.A.W?

Of course lah selalu berselawat atas baginda betul x? Macam kita sesama manusia lah. As a simple example, kalau kita selalu ingat seseorang itu, mestilah seseorang itu akan ingat kita kan?

Hai..Awex-awex,boyfriend pun boleh ingat, xkan KEKASIH SEJATI kita xboleh ingat? Kata nak dapat syafa’at Baginda kan? Ha, selalulah ingat Rasulullah S.A.W

Tika Rasulullah S.A.W diambang kewafatan, masih Baginda ingat pada kita, sayang kan Rasulullah pada kita?

“Ummati!! Ummati!! Ummati!!” kalimah yang dilafazkan. Masih baginda ingat pada kita ummat yang selalu melupakannya.

Sollu ‘alan Nabiyyi~

“Allahumma Solli ‘ala Sayyidina Muhammad, wa ‘ala Alihi wa Sahbihi wa Baarik wa Sallim~”

Allah Allah!! Semoga Baginda merindukan kita. Semoga diketemukan dengan Baginda di syurga!!

Siapa tidak mahu duduk bersama-sama baginda? Allah, tidak tergambarkan di akal fikiran. Andai kita dipilih oleh Allah untuk bersama-sama baginda. Pasti sejuk mata memandang wajahnya yang tampan, pasti terpikat dengan akhlaknya yang menawan. Really wanna see you smile when you see me Ya Rasulullah.

And there is a question yang al-Fadhil asked us:

“Apakah kita menyedari hakikat cinta kita pada Rasulullah?!”

Hmm..banyak persoalan ni seolah-olah ditujukan pada saya. Rasa nak menangis pun ada.
Kata cintakan Rasulullah? Apa bukti-bukti nya mia?…T_T

Now,let’s ask ourselves.

Adakah kita selalu berselawat pada baginda? Adakah kita hidupkan sunnah baginda? Iman sendiri boleh jawab kan? Malu x bila muka ini lah yang mahu minta syafa’at di hari perhitungan kelak. Layak kah kita? entah-entah Rasulullah sendiri pun xmahu lihat kita. Macammana nak masuk syurga ni??..huhu

As a conclusion

“Cintailah Rasulullah S.A.W dengan sebenar-benar cinta, kerana ia salah satu dari kunci syurga”

Lastly, saya tinggalkan lirik lagu ‘The Chosen One’ by Maher Zain, jom hayati~

The Chosen One

In a time of darkness and greed
It is your light that we need
You came to teach us how to live
Muhammad Ya Rasul Allah

You were so caring and kind
Your soul was full of light
You are the best of mankind
Muhammad Khaira Khalqillah
Sallu ‘ala Rasulillah, Habib Al Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

From luxury you turned away
And all night you would pray
Truthful in every word you say
Muhammad Ya Rasul Allah

Your face was brighter than the sun
Your beauty equaled by none
You are Allah’s Chosen One
Muhammad Khaira Khalqillah
Sallu ‘ala Rasulillah, Habib Al Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

I will try to follow your way
And do my best to live my life
As you taught me
I pray to be close to you
On that day and see you smile
When you see me
Sallu ‘ala Rasulillah, Habibil Mustafa
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

Wallahu’alam 😉