“…dan tidaklah diuji seseorang itu melainkan dengan kesanggupan…”

Satu ungkapan yang perlu sentiasa kita ingat bila diuji adalah kita bukan tuan dan kita juga bukan Tuhan.Setiap kali diuji kita tidak berhak bertanya pada diri mahupun pada siapa sahaja kenapa kita dipilih untuk diuji. Hakikatnya itulah kehidupan. Tidak indah tanpa ujian. Ujian lah yang banyak mengajar kita erti kehidupan dan harus dijadijan pengajaran.

 

 

Ujian

Berbagai2 jenis ujian yg Allah datangkan untuk menguji keimanan dan kesabaran kita.

Kesihatan. Ada yang diuji dengan masalah kesihatan. Allah timpakan kepadanya dengan penyakit yang sukar diubati dan pesakit perlu sabar menahan kesakitan yg dialami.

Masalah kekeluargaan. Ibubapa sibuk terlalu mementingkan pekerjaan hingga lalai mendidik anak2. Pergaduhan suami isteri yang memberi kesan pada anak2 hingga menyebabkan penceraian,keruntuhan rumahtangga,anak-anak terbiar, perebutan harta dsb.

Persahabatan. Terjadi pergaduhan antara sahabat baik, tidak puas hati, menganiaya kawan,

Pembelajaran. Tidak score dalam peperiksaan walaupun sudah berusaha. Tidak mendapat tempat di IPT. Masalah kewangan untuk menyambung pengajian dsb.

Dan berbagai lagi tidak terkira banyaknya.

Apa yang harus dilakukan

Sudah menjadi lumrah alam bila diuji kita akan mencari Tuhan. Sedangkan yang bukan islam pun akan sebut “Oh my God” dan perkataan-perkataan lain yang merujuk kepada “Oh Tuhan”. Sebagai umat Islam kita akan memohon petunjuk daripada Allah S.W.T setiap kali kita ditimpa musibah dan kesakitan kerana hanya Dia yang memahami hati kita, hanya Dia yang sentiasa ada tidak kira siapapun kita, dimana kita berada.

Ingatlah, kita bukan pemilik. Sampai waktu dan ketika kita mesti memulangkan kembali apa yang dipinjamkan sementara untuk kita. Allah jualah pemilik segala yang diciptakanNya. Terkadang kita merasa kitalah yang paling hebat diuji. Selepas satu ujian, menyusul pula ujian lain yang lebih berat. Sedangkan orang lain lagi berat diuji, bertimpa-timpa. Kenapa kita memikirkan kaki kita yang tidak berkasut sedangkan ramai lagi yang tidak berkaki? Fikirkan kembali dosa dan kesalahan yang pernah kita buat disebalik ujian yang ditimpakan untuk kita.

Kita perlu sentiasa bersyukur atas rahmat dan ujian yang diberikan Allah. Fikirkan hikmah yang diaturkan Allah disebalik ujian yang ditimpakan buat kita. Sentiasa memohon diberikan hati yang kuat untuk menghadapi ujian tersebut sbb kita bukan manusia yang sempurna yang dapat menempuhi ujian itu dengan cara yang paling tenang.

Berdo’a

“Ya Allah, dunia yang Engkau hamparkan ini indah, tetapi durinya sering menusuk. Nikmat yang Kau berikan takkan dapat untukku menghitungnya. Tetapi ya Allah, hambaMu ini sering alpa dan lena dek buaian mimpi yang tak sudah. Ya Allah, ujian yang Engkau berikan terasa begitu memeritkan, kadangkala ianya menguji kesabaran dan keimananku yang terkadang nipis, senipis kulit bawang. Ya Allah, jika ini ujian yang harus untukku lalui, bantulah aku. Agar aku tidak tersasar dari jalanMu. Agar aku bersyukur dengan ujianMu ini ya Allah”

Buat insan yang sedang diuji, bersabarlah, sesungguhnya Allah bersama-sama kamu. Percayalah, Allah mendengar segala tangisan dan kesedihanmu itu. Ingatlah ujian Allah ini bukan satu penyiksaan, tetapi hakikatnya engkaulah insan yang terpilih. Bersyukurlah kerana diantara yang lain kita insan terpilih untuk diuji sedangkan orang lain langsung tidak tersenarai. Besarnya kasih sayang Allah pada kita. Engkaulah insan yang layak menerima rahmat dan keredhaanNya, sekiranya engkau sabar dan redha.

Wallahua’lam~